Leiderschap als teamsport, hoe vind je het matchende DNA?

Een innovatieve ‘organisatie 3.0’ met zelfsturende teams die groeit als kool

Morres & company is een full service marketing- en communicatiebureau dat in 2013 werd opgericht in Valkenburg. Het bedrijf bestaat uit een jong en dynamisch team, dat ooit als een kleine groep begon en ondertussen is uitgegroeid tot verschillende zelfsturende teams. Het is een innovatieve ‘organisatie 3.0’ met zelfsturende teams die groeit als kool. In zes jaar tijd heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. Ondertussen heeft Morres & Company kantoren in Bunde en Eindhoven en is het team uitgegroeid tot ruim vijftig medewerkers. Dat is nog niet de stip op de horizon van Morres & Company. De ambitie is om nog twee kantoren te openen in Nederland en/of België en door te groeien naar 100 medewerkers.

“Door de intense groei van Morres & Company is het een uitdaging om nieuwe medewerkers te vinden die binnen de unieke identiteit van het bedrijf passen.”

Paul Denis, eigenaar van Morres & Company, vertelt dat hij ervan geniet een groep ‘like-minded’ mensen samen aan het werk te zien. “Dit geeft mij energie en vormt de basis van onze groei en elke stap die we maken met ons bedrijf”, aldus Paul. Door de intense groei van Morres & Company is het een uitdaging om nieuwe medewerkers te vinden die binnen de unieke identiteit van het bedrijf passen. Júist het team van Morres & Company is namelijk een van de zaken die het bedrijf zo kenmerkt. Zelfsturende teams, eigen verantwoordelijkheid, geen traditionele begeleiding en geen functies, maar rollen. Leiderschap als teamsport, met zijn allen samen. “Geen gemakkelijke uitdaging”, aldus Paul. “Hoe zorg je ervoor dat je goede talenten werft en dat ze ook passen bij onze cultuur en werkwijze? Ik zocht een partner om ons te ondersteunen in dit vraagstuk en verder mee te kijken naar onze organisatie hoe wij talentmanagement en HR hebben ingericht.”

“De resultaten door toepassing van FQM Assessments zijn uitstekend en vooral de beleving (het in gesprek gaan met) zorgt ervoor dat een kandidaat niet meer solliciteert maar dat we samen kijken of jouw talent bij Morres past en andersom”

De weg naar Next Step Talent was natuurlijk logisch, gezien de relatie tussen beide bedrijven (Morres verzorgt de marketing van Next Step Talent). De eerste stap was om assessments onderdeel te maken van het selectieproces. “Ik vind het belangrijk dat ik mensen aanneem die zich goed kunnen redden in een dynamische organisatie als Morres, daarnaast dienen medewerkers verschillende competenties te bezitten en over het juiste denk- en werkniveau te beschikken.” vertelt Paul. Door middel van assessments wordt er een beter beeld verschaft over je potentiële medewerkers op basis van persoonlijkheid, competenties en capaciteiten. Als snel bleek dat de Four question method (FQM) perfect aansloot bij deze vraag. Na de selectiegesprekken krijgt de kandidaat een assessment waarbij vier vragen centraal staan. Vragen als ‘Hoe flexibel is de kandidaat in een matrix-organisatie?’, ‘Hoe beweegt de kandidaat zich in een hectische omgeving?’ en ‘Welke communicatiestijl hanteert de sollicitant bij de klant?’ zijn vaak te complex om enkel door een sollicitatiegesprek te beantwoorden en zijn hierom ook vragen die geregeld terugkomen. Antwoord op de gestelde vragen wordt gegeven door het assessment (verklaard op basis van drijfveren e.d.) en verwerkt in een rapport. “De kracht van deze aanpak is dat de kandidaat natuurlijk ook de vragen ziet. Er ontstaat hierdoor een open gesprek tussen de kandidaat en de teammanager. Waarom vragen wij dit, waarom twijfelen we etc. De resultaten door toepassing van FQM Assessments zijn uitstekend en vooral de beleving (het in gesprek gaan met) zorgt ervoor dat een kandidaat niet meer solliciteert maar dat we samen kijken of jouw talent bij Morres past en andersom”, ligt Paul toe.

Stel je op voorhand de juiste vragen? Dan meet jij pas wat je echt wilt weten

Hier een stukje over FQM-methode.
(Volgt)

Ontdek onze innovatieve FQM assessments: maak nu gratis een test en ontdek de meerwaarde voor jouw HR groeistrategie.

Neem persoonlijk contact op.

 

More Similar Posts