Hoe Next Step Talent betrouwbaar & valide werkt

Assessments zijn in veel bedrijven niet meer weg te denken. Zowel in recruitmentprocedures als gedurende de loopbaan van medewerkers wordt een assessment vaak ingezet om een beter beeld te krijgen van de (potentiële) medewerker. Een logisch verschijnsel, want de inzichten die met een assessment worden verschaft kunnen gebruikt worden om te bepalen of een kandidaat goed past in een werkomgeving, of hij/zij de juiste kwaliteiten bezit en welke punten aandacht behoeven in het werk van deze persoon.

Toch horen wij nog vaak dat assessments als onbetrouwbaar worden gezien. Argumenten als ‘Ik kan mij in een assessment beter voordoen dan ik ben’ zijn dan ook veel gebruikt in deze situatie. Gelukkig kunnen wij jou geruststellen want deze stelling is onjuist. Graag nemen we je mee in de wereld van betrouwbaarheid en validiteit en vertellen je hoe wij de voorspellende waarde van het assessment optimaal houden.

1. Wij werken alleen samen met leveranciers van valide en betrouwbare testen

Op de markt zijn talloze online assessments verkrijgbaar, maar niet al deze leveranciers werken met betrouwbare en valide testen. Met 1.150 Miljoen (!!!) resultaten op Google bij het invullen van het woord ‘assessment’ lijkt er een overload aan assessments te zijn en dat heeft een hele belangrijke reden; Iedereen kan een assessment test op de markt brengen, ongeacht of je aan kwaliteitsborging doet of niet.

Het is belangrijk dat testen altijd gebaseerd zijn op goed onderbouwde en gevalideerde theorieën. Daarnaast dient de test gecontroleerd zijn op betrouwbaarheid en validiteit. Helaas is dit niet altijd het geval bij de testen die verkrijgbaar zijn. Dat betekent dat testen vaak niet hetgeen meten dat zij zouden moeten meten (validiteit) of dat testen geen eenduidig antwoord geven (betrouwbaarheid). Wij werken alleen samen met assessmentleveranciers die de validiteit en betrouwbaarheid van hun testen kunnen borgen. Ook bevatten de persoonlijkheidstesten die wij inzetten een consistentiescan. Dat houdt in dat er naar eenduidigheid in de antwoorden van een assessment-kandidaat wordt gezocht door middel van algoritmes. Hierdoor kunnen we snel zien of antwoorden logisch zijn ingevuld en kan er op sociaal wenselijke scores gecontroleerd worden. Dit is een goede voorspelling voor de betrouwbaarheid van de antwoorden.

2. NIP-psychologen dienen zich aan een beroepscode te houden

Naast dat iedereen assessments, goed onderbouwd of niet, op de markt mag brengen, zijn er ook géén speciale eisen gesteld aan de afnemer van de assessmenttesten. Dit betekent dat er dus ook assessments afgenomen worden door assessoren die niet opgeleid zijn in de gedragswetenschap. Dit heeft een impact op de kwaliteit van het assessment. Bij NST worden assessment alleen afgenomen door psychologen die een NIP-registratie hebben. Dit betekent dat de psychologen zowel over de kennis en kunde als over de vereiste ervaring beschikken om uitspraken te kunnen doen over menselijk gedrag. Bovendien houd de NIP psycholoog zich aan de NIP code waardoor de kandidaat verzekerd is van een aantal rechten zoals, vertrouwelijkheid en het blokkeringsrecht.

 

Een assessment aanvragen? klik dan hier!

More Similar Posts