Bas Blezer, Partner Change Solutions, aan het woord

Het menselijk kapitaal kan in de facilitaire wereld, waar veel mensen operationeel actief zijn, niet onderbelicht blijven. De P van People is in de laatste jaren een steeds grotere rol gaan spelen. De cao-onderhandelingen in bijvoorbeeld schoonmaak laten al jaren zien dat er steeds meer aandacht is voor ontwikkeling en scholing voor medewerkers. Maar vergeten we hierin naast het vakinhoudelijke niet de menselijke talenten?

Managers en directeuren doorlopen vaak een assessment dag om te zien of hun talent past bij de functie of bij de opdracht die er ligt. Waarom testen we de schoonmaker, de hovenier, de beveiliger, de uitzendkracht of de conciërge eigenlijk niet op zijn specifieke talenten? Het inzichtelijk maken van de talenten van het operationeel personeel levert namelijk veel informatie op. Met deze informatie kan een betere match gemaakt worden met de werkomgeving waar de persoon zich in bevindt.

Leidinggevenden in deze takken van sport zijn vaak mensen die zijn doorgegroeid vanaf de werkvloer. Ze beschikken over enorme ervaring in de dienstverlening, kennen het vak van a tot z en promoveren naar eerste of tweedelijns leidinggevende. De transitie van uitvoerend naar leidinggevend blijkt vaak een hele grote stap, omdat er fundamenteel ander gedrag, denken en doen gevergd wordt van een leidinggevende. Hebben ze de juiste tools en competenties om leiding te geven? Het is geen makkelijke stap om van uitvoerende ineens aan het front te moeten staan, klanten te woord staan, problemen oplossen en ‘last but not least’ leiding te moeten geven. We weten dat de kwaliteit in deze sector staat en valt met de performance van de uitvoering en de eerste en tweedelijns leidinggevenden. Als deze top presteren kan het management hun focus houden op hun taken en ontstaat er een serie van positieve resultaten. Zodra in deze schakel zaken misgaan of ruis op de lijn komt, stagneert het proces en dat gaat ten koste van de eigenlijke focus. Het is dus van groot belang dat we deze leidinggevenden helpen met inzicht krijgen in zichzelf en in de collega’s die ze aansturen. Deze inzichten helpen om de aanwezige talenten zichtbaar te maken en beter op het gewenste gedrag te kunnen sturen. De verbinding tussen leidinggevende en medewerker ontstaat als men elkaar leert kennen.

Meer inzichten in de intrinsieke drijfveren en talenten van de medewerkers zijn cruciaal om Human Capital optimalisatie te realiseren. Elkaar echt leren kennen geeft begrip en respect, mensen voelen zich gezien en gehoord, betrokkenheid neemt toe. Het is verrassend welk onbenut potentieel er is binnen organisaties. Het gerichter inzetten op talenten laat medewerkers met gemak tien procent beter presteren. Een dergelijke prestatiegroei is bijna onmogelijk te behalen met efficiency maatregelen alleen.

We helpen bedrijven graag bij het verkennen van vragen die impact maken en het vinden van antwoorden. Onze FQM assessments en E-testplatformen zijn hierbij ondersteunende tools om nieuwe inzichten te krijgen. Deze methodieken ontketenen een hoger betrokkenheidsniveau en hebben daardoor ook een positieve invloed op verzuim en verloop.

Ervaren wat de juiste vragen stellen voor jouw organisatie kan betekenen?

Door een scala aan zeer toegankelijke tests in te zetten m.b.t. onderwerpen als persoonlijkheid, managementstijl, team, capaciteiten, talen, branche specifieke elementen, hospitality enz., ontstaat op een laagdrempelige manier een direct inzicht in je collega of aanstaande collega. Next Step Talent richt een dedicated testplatform in dat volledig gebaseerd is op de gewenste talenten, competenties en gedragingen van de opdrachtgever. Doordat de medewerkers op deze vlakken worden getest, borgen wij de juiste match tussen de werknemer en de werkomgeving. De juiste mensen met de juiste competenties binnenhalen, die passen binnen de omgeving, levert op termijn alleen maar voordelen op. Voordelen zoals: lager verzuim, vitaler personeel, hogere productiviteit en hogere tevredenheid. Onze operationele mensen verdienen het dat we hen nog beter leren kennen, waardoor we meer op hun talenten kunnen inzetten en de leidinggevenden hierbij helpen.

Next Step Talent triggert beweging en creëert verbinding, de olie in de machine. Ons eigen testplatform, ontwikkelt door psychologen, bewijst zich al in verschillende branches. Hoe werkt het en wat levert het op? Bekijk onderstaand filmpje voor een korte introductie met e-testomgeving Nesto![/vc_column_text]

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Mvg,
Bas Blezer

More Similar Posts