Een succesvolle wervingsstrategie?

We leven in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt: per 100 werkzoekenden zijn er 88 vacatures beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat kandidaten het voor het zeggen hebben. De markt is kandidaat-gedreven. In de huidige markt is het geen uitzondering meer dat werkzoekenden een overstap maken naar een andere, voor hen nieuwe branche, om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Kandidaten hebben daardoor steeds vaker een achtergrond die niet nauw aansluit op de branche waarin jouw bedrijf opereert. Hierdoor is het lastig te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een functie op basis van een cv, dat tot stand komt door werkervaring en opgedane kennis.

assessments
Bedrijven die erin slagen om de juiste talenten aan te trekken, maken steeds vaker gebruik van assessments. Hierbij wordt de sollicitant getoetst op soft skills en denkniveau, in plaats van kennis en ervaring. Als bedrijf krijg je hierdoor inzicht in intelligentie, motivatie, persoonlijkheid en ontwikkelpotentieel; belangrijke criteria bij de keuze van de juiste kandidaat.

werkervaring
Zo kan bijvoorbeeld de wil om nieuwe dingen te leren en flexibiliteit belangrijker zijn dan opgedane kennis uit werkervaring. Met deze inzichten bouw je een sterk team met de juiste mensen. Dit betekent echter niet dat werkervaring onbelangrijk is, want juist tijdens je werk leer je samenwerken, weten waar je goed in bent en bouw je zelfvertrouwen op.

competenties
De meeste bedrijven zoeken in een kandidaat naar bepaalde basiscompetenties zoals stressbestendigheid, samenwerken en probleemoplossend vermogen. Daarnaast komen er vaak aanvullende competenties bij kijken die een kandidaat bij uitstek geschikt maakt voor een functie binnen de organisatie. Door het integreren van assessments in de wervingsstrategie, kun je als bedrijf op voorhand goed inzicht krijgen en een beter onderbouwde keuze maken. Daarbij is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wilt weten van de kandidaat, zodat de juiste inzichten naar boven komen. De goede vragen stellen is hierbij een erg belangrijke factor.

toekomstproof
Hanteert jouw organisatie nog geen assessments? In de huidige krappe arbeidsmarkt is het handig je tijd te steken in het zoeken van de juiste mensen die goed bij de doelstellingen van je organisatie passen. Op deze manier is je organisatie toekomstproof in een omgeving die continue verandert. Met onze diverse (op maat gemaakte) Assessments ondersteunen wij je met talentvraagstukken en bieden wij je inzicht in je kandidaten én huidige team. Meer weten over onze Assessments? Kijk dan hier

More Similar Posts