Anticyclisch investeren? Ja of Nee? Tuurlijk – maar wanneer?

Het thema komt gedurende elke crisis weer naar boven en zo ook nu weer.

Moet je als ondernemer juist dan investeren als er een crisis gaande is en je onzeker bent of je wel winst maakt de komende tijd?

De afgelopen jaren heb ik wel gezien dat juist in een crisis de alertheid, de creativiteit en het ondernemerschap op z’n hoogst uitgevoerd wordt. Wil je “overleven” moet je anders naar de markt en je klanten kijken dan voorheen. Goed kunnen luisteren, interpreteren van signalen en aanwezig zijn in je netwerk zijn maar een paar kenmerken die direct aangeven of je het in je hebt om de uitdaging aan te nemen. Het is niet voor niets dat ook in de huidige tijd weer veel nieuwe producten en oplossingen uitgevonden worden en lokaal geproduceerd worden.

Investeren in marketing, R&D, kapitaalgoederen en mensen. Vaak hoor je dat ondernemers dit alleen willen doen als de winsten goed zijn, er ruimte in de marges komt en er positieve bijstellingen komen van de resultaten. Ik ken een Harvard onderzoek dat aangetoond heeft dat er een samenhang is tussen snijden in de kosten en tegelijkertijd gericht investeren om zo meteen na het dieptepunt van de crisis weer vliegend uit de startblokken te komen en dus je concurrentie voorbij te vliegen.

Wat dan opvalt dat het niet zozeer de wil om te investeren het cruciale thema is, maar het moment dat je gaat investeren. Te vroeg investeren maakt je verlies nog groter en te laat investeren wil zeggen dat je de concurrentie een lange tijd voor moet laten gaan.

“Never waste a good crisis” is de naam van een boek, geschreven door 10 deskundigen, dat ik recentelijk heb mogen lezen. De punten die genoemd worden zijn niet alleen gedurende een crisis van belang maar ook de tijd ervoor en erna. Punten zoals “investeer altijd in je cultuur” en “zorg voor innovatievermogen” en “geef vertrouwen als je vertrouwen wilt krijgen” zijn al een paar zaken die uit mijn hart gegrepen zijn vanuit mijn focus op talent- en organisatieontwikkeling. Zichtbaar blijven voor klanten EN medewerkers lijkt zo logisch maar kijk eens goed om je heen. Niet iedereen heeft de energie of het uithoudingsvermogen om constant ergens aanwezig te zijn. Een ondernemer is ook maar een mens. Maar toch. Positieve uitstraling, schouders eronder en toegeven dat het niet gemakkelijk en toch doorgaan is zijn al zaken die door velen herkend en gewaardeerd zullen worden. Zeker door de medewerkers in je eigen organisatie. Ik adviseer dus om op je kosten te besparen maar een gedeelte van die besparing te investeren in leiderschap, mens ontwikkeling, innovatie en procesverbetering. Zo maak je de organisatie niet alleen sterker maar verbeter je ook direct de betrokkenheid, motivatie, weerbaarheid en inzet van je medewerkers.

Zoals al eerder gezegd is het belangrijk om voor dit investeringsmoment het juiste tijdstip te kiezen en soms ook het risico te nemen, want tenslotte is dat een kenmerk van een ondernemer.

Ik wens alle ondernemers veel succes, energie en inspiratie toe!

Loek Vandebroek
Partner

More Similar Posts